+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Насолода моя: як з'явилися знамениті десерти?

Насолода моя: як з'явилися знамениті десерти?

11.02.2022

Насолода моя: як з'явилися знамениті десерти?

Підбірка по-справжньому солодких історій для закоханих у безе та еклери 

Кулінарія часом тісно пов'язана з історією: наприклад, деякі десерти можуть розповісти щось цікаве про минуле різних країн та їхніх правителів. Кілька століть тому поява тістечок чи цукерок була справжньою подією, адже рецептів солодощів було не так багато. Сьогодні в магазинах МегаМаркет величезний вибір солодощів до будь-якої події та на будь-який смак, тож неодмінно порадуйте себе і своїх коханих десертами з історією! 

МАКАРОН

Кондитерський виріб із яєчного білка, цукру та меленого мигдалю, за деякими даними, з'явився в Італії в епоху Відродження, а за іншими – у Франції, куди Катерина Медічі у XVI столітті привезла з собою кондитера з Апеннінського півострова. У будь-якому випадку спочатку десерт був печивом, не з'єднаним кремом або варенням. Сучасний вигляд ласощі набули завдяки кондитерам Ladurée, які й ризикнули змінити звичну рецептуру макаронів.

ЕКЛЕР

Десерт з'явився на початку XIX століття завдяки кухареві Марі-Антуану Карему, який винайшов сучасне заварне тісто. Ласощі мали величезний успіх у французької знаті та з'їдалися за лічені секунди – буквально зі швидкістю блискавки. Саме тому десерт і був названий «еклером», від французького éclair (блискавка). До речі, вважається, що його ідеальна довжина – 14 сантиметрів, а крем, як і тісто, має бути заварним.

МАФІН

Мафін спочатку з'явилися в Англії X-XI століть: тоді десерт мав вид коржика і виготовлявся з обрізків тіста, що залишилися після приготування основної їжі. Подавали страву з варенням або медом. І хоча в Англії мафіни користувалися популярністю, світову славу вони здобули після того, як стали мати успіх у США в кінці XIX століття. Високий американський ритм життя вимагав швидких у приготуванні страв (зокрема десертів) – і мафіни тут прийшли на допомогу. Ну а після перемоги в США кондитерський виріб продовжив свою тріумфальну ходу планетою завдяки популяризації кав'ярень, в яких вони неодмінно продавалися.

«КАРТОПЛЯ»

Один із головних десертів Радянського Союзу насправді з'явився не в СРСР, а у Фінляндії. Згідно з кулінарною легендою, одного разу дружині знаменитого фінського поета Йохана Рунеберга треба було терміново приготувати частування для гостей, однак у будинку практично нічого не було. Тоді вона зібрала крихти вчорашніх коржів, родзинки, і все це поєднала за допомогою в'язкого варення. Гості були в захваті, а дружина і тим більше, адже вона знайшла такий елегантний вихід із ситуації. У Радянському Союзі через брак продуктів у 1920-ті роки тістечко стало користуватися особливим успіхом і завоювало серця мільйонів людей.

ТИРАМІСУ

Хоча італійці наполягають на тому, що цей десерт з'явився ще в XVII столітті на честь візиту в Сієну знаменитого любителя солодкого Козімо III Медічі, реальність трохи прозаїчніша - вперше тирамісу приготували в 1960-1970-х роках внаслідок експериментів кондитерів. У перекладі з італійської назва десерту перекладається як «підбадьорюй мене» – через свою калорійність, а також використання кави як одного з його основних інгредієнтів.

БЕЗЕ

Безе (або меренга) є одним із найпростіших і досить швидких у приготуванні десертів. Є дві версії походження ласощів: згідно з першою, його вигадав кондитер Гаспаріні зі швейцарського містечка Майрінген (звідси і назва «меренга»); згідно з іншою версією, батьківщиною безе (від французького baiser, що означає «поцілунок») є Франція. Саме у цій країні рецепт десерту вперше згадується у звичному нам вигляді – у кулінарній книзі Франсуа Массіала, виданій наприкінці XVII століття.

Придбати торти, тістечка, печиво, шоколад, цукерки та інші солодощі до Дня закоханих з доставкою можна в інтернет-магазині та додатку МегаМаркет.

Або завітайте за десертами до магазинів МегаМаркет за адресами:

  • м. Київ, вул. Антоновича, 50
  • м. Київ, вул. Щербаківського, 58
  • м. Бровари, вул. Київська, 316
  • с. Ходосівка, Обухівське шосе-1, буд. 16
  • с. Гатне, вул. Київська, 2В, корп. 1
  • с. Капітанівка, вул. Соборна, буд. 6, корп. 1,2 
Акційні товари
Каталог