+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Як вибирати, чистити і готувати креветки

Як вибирати, чистити і готувати креветки

03.04.2020

Як вибирати, чистити і готувати креветки

Як вибирати креветки?

В Україні можна купити креветки різного розміру та походження. Частина з них - дикі холодноводні креветки, частина - тепловодні, аквакультурні. Диких креветок, здобутих в морі, зазвичай варять вже на траулері й продають в замороженому вигляді. Їх потрібно просто розморозити, вони готові до вживання. Варити додатково їх не треба, але можна трохи зігріти в теплій воді, якщо холодні креветки їсти не хочеться. Тепловодні креветки зазвичай продаються сирими. Але, незалежно від різновиду, є ряд критеріїв, яким повинен відповідати продукт:

  • Свіжі морепродукти мають рівномірне забарвлення і підігнутий хвіст. Вони легко відходять один від одного і не злипаються.
  • Насичений колір. Якщо креветка бліда, значить, її неодноразово піддавали заморожуванню.
  • Коричневий відтінок голови вказує на наявність ікри, а чорний колір голови креветок свідчить про те, що продукт зіпсований.
  • Аромат. Зіпсовані морепродукти мають специфічний запах.

Як чистити креветки?

У креветці не можна їсти голову: в ній нічого смачного, тому що саме там знаходяться майже всі органи. Кишка проходить уздовж усього тулуба, перед цим її необхідно видалити. Якщо з якихось причин у ресторані цього не зробили, то можете сміливо повернути страву.

Якщо ви готуєте креветки вдома, то чистити їх прийдеться власноруч. Великим пальцем натисніть на місце, де з'єднуються голова креветки й панцир, легким рухом видаліть голову. Далі гострим маленьким ножем акуратно розріжте панцир зверху уздовж по всій довжині креветки, намагаючись не зачепити делікатне м'ясо. Панцир після цього легко зніметься сам. В кінці необхідно обережно видалити чорну смужку з боку спини, так як це кишковий тракт морського мешканця.

Почистити далекосхідну креветку набагато простіше: не потрібно нічого розрізати, досить легким і впевненим рухом відкрутити креветці голову. Далі просто візьміть її за передні кінцівки і зніміть панцир по колу вниз від голови в бік хвоста, в кінці креветка сама легко вислизне з панцира. 

Як готувати?

Є безліч рецептів страв з креветками, але свіжий продукт і сам по собі хороший. Тому, якщо ви перебуваєте біля моря, то з креветок можна зробити тартар або карпаччо, окропивши його оливковою олією і дрібкою солі - цього буде достатньо.

Якщо бажаєте приготовлені свіжі креветки, то їх достатньо варити протягом 1-2 хвилин на низькій температурі. Річ у тім, що м'ясо креветок насичене корисним білком і вкрай делікатне. Від тривалого варіння білок згортається і креветки стають "гумовими". Коли відварюєте креветки, воду необхідно посолити. Можна також додати в воду перед варінням улюблені спеції, наприклад, чорний перець, лавровий лист і зубчик свіжого часнику.

В українських реаліях рекомендуємо піддавати морепродукти термічній обробці. Королівські креветки варяться до готовності протягом 15 хвилин, креветки дрібнішого калібру, які часто використовують в салатах, досить ошпарити окропом і дати постояти в ньому приблизно 5 хвилин. Креветки "з димком" виходять, якщо готувати їх на грилі.

Ось тепер, коли ми знаємо про креветки все, можемо сміло готувати їх за найсмачнішими рецептами:

Кус-кус з креветками

Інгредієнти:

  • Кус-кус - 100 г
  • Томати в'ялені - 20 г
  • Шпинат - 20 г
  • Оливкова олія - ​​10 мл
  • Маслини - 10 г
  • Креветки - 50 г
  • Сіль - за смаком

Інгредієнти для олії з куркумою:

  • Оливкова олія - ​​10 мл
  • Куркума - 1 г

Приготування:

Для олії з куркумою змішайте оливкову олію з порошком куркуми і добре перемішайте.
Кус-кус відваріть відповідно до інструкції на упаковці. Змастіть сковорідку олією й обсмажте на ній готову крупу. Зніміть з плити, додайте шпинат і ретельно перемішайте. Креветки відваріть в киплячій воді, а потім обсмажте на сковорідці. За бажанням можна додати часник. У кус-кус додайте в'ялені томати, маслини, олію з куркумою і креветки.

Креветки в соусі блю-чіз

Інгредієнти (на 2 порції):

  • Креветки неочищені - 800 г
  • Сир Блю чіз (з блакитною пліснявою) - 200 г
  • Вершки 33% - 400 мл
  • Лимонний сік - 10 мл
  • Перець чорний - 2 г
  • Петрушка рубана - 3 г

Приготування:

Креветки викладіть в миску, якщо є час попередньо розморозьте при кімнатній температурі протягом 3-4 годин.
Готуємо соус: сир натріть на дрібній тертці та змішайте в блендері разом з вершками. Залежно від насиченості блакитного сиру, візьміть більше або менше вершків, щоб збалансувати його смак і "солоність". При необхідності можна додати пару ложок води, якщо соус виходить дуже густим.
Поставте соус на невеликий вогонь, грійте до закипання, додайте трохи чорного перцю, лимонного соку і дрібку цукру для балансу смаків. Сіль вам не знадобиться, оскільки блакитний сир досить солоний. Як тільки маса почне закипати, зніміть його з вогню - соус готовий.
У гарячий, майже киплячий соус закидайте креветки і варіть (тушкуйте) їх прямо в соусі (близько хвилини, якщо креветки були розморожені, або близько 5 хвилин, якщо ні). Потім викладіть креветки в глибоку миску або каструльку разом з соусом. Його має бути достатньо, щоб в нього можна було вмочати хліб - це особливе задоволення. 

Креветки-гриль з авокадо і цукіні

Інгредієнти:

  • Цукіні - 50 г
  • Авокадо - 100 г
  • Креветки - 80 г
  • Базилікова олія - 5 мл
  • Йогурт - 15 мл
  • Червона ікра - 10 г

Інгредієнти для імбирного соусу:

  • Імбир - 10 г
  • Соєвий соус - 50 мл
  • Цукор - 30 г

Приготування:

Для імбирного соусу змішайте всі інгредієнти в блендері й дайте настоятися приблизно 40 хв.
Цукіні й креветки обсмажте на грилі, викладіть на тарілку. Авокадо наріжте слайсами та викладіть поверх креветок. Додайте червону ікру і йогурт. Полийте страву імбирним соусом.

Акційні товари
Каталог