Від бенедикта до пашот: 7 простих способів приготування яєць
08.05.2020
Яйця-пашот
Поширування яєць - процес, що вимагає кулінарної вправності. Але пробувати в будь-якому випадку варто. Спритність приходить з досвідом, але є і кілька хитрощів, що полегшують приготування.
Вам знадобиться:
- Свіжі, дуже холодні яйця - 2 шт.
- Вода - 1 л
- Оцет - 1 ст.л.
Приготування:
Закип'ятіть воду, зменште вогонь. У ледь киплячу, з бульбашками воду влийте оцет. Яйце можна заздалегідь не тільки сильно охолодити, а й майже заморозити. Розбийте в чашку й опустіть у воду. По одному. Залиште у воді на 3 хвилини, на дуже слабкому вогні, майже без кипіння, можна накрити кришкою. Потім вийміть і занурте в підготовлену підсолену воду і тут же злийте її. Пошировані яйця можуть бути приготовлені не тільки у воді, але і в м'ясному або рибному бульйоні. Подають такі яйця до супів, посипають рубаною зеленню, часником, на сніданок подають з тостами, свіжою зеленню і соусом холландез.
Яйця бенедикт
Легенда свідчить, що вперше подібна страва була приготовлена в Waldorf Hotel в кінці XIX століття для брокера Лемюеля Бенедикта, який будучи в стані похмілля, попросив приготувати йому на сніданок "тости з маслом, вареними яйцями і беконом, а подати все з соусом холландез". Пізніше з'явилися і ще кілька версій появи популярного сніданку. Так чи інакше, ранкові "яйця бенедикт" стали готувати по всьому Парижу, а звідти популярність страви поширилася по Європі. Зараз традиційною вважається подача з яйцями-пашот.
Вам знадобиться:
- Яйця - 2 шт.
- Бекон - кілька скибочок
- Тостовий хліб
Для соусу:
- Жовтки - 2 шт.
- Вершкове масло - 100 г
- Сік лимона - 1/2 шт.
- Сіль і перець - за смаком
Приготування:
Щоб приготувати соус покладіть у миску 2 жовтки, приправте сіллю і перцем і збийте міксером або блендером кілька хвилин, до утворення однорідної світлої маси. Додайте сік половини лимона і продовжуйте збивати. У невеликій каструлі розтопіть вершкове масло. Акуратно введіть масло і збивайте соус. Увага, якщо масло буде недостатньо гарячим, соус згорнеться пластівцями.
Зваріть 2 яйця-пашот. Підсмажте хліб в тостері або на сухій сковороді, підсмажте бекон. Подавайте, виклавши бекон на хліб, зверху яйця, полийте соусом.
Яйця-кокот
"Кокот" в назві страви означає лише спосіб його приготування, в кокотниці, невеликому горщику для запікання. А інгредієнти ви можете варіювати за своїм смаком.
Вам знадобиться:
- Яйця - 2 шт.
- Жирні вершки - 5 ст.л.
- Вершкове масло
- Козиний сир
- Солоний лосось
- Зелень - за смаком
- Сіль і перець - за смаком
Приготування:
Кокотниці змастіть вершковим маслом, викладіть порізаний лосось, шматочки сиру і посипте посіченою зеленню. Влийте вершки і вбийте яйця, зберігаючи жовток цілим. Приправите сіллю і перцем і ще трохи полийте вершками. Поставте кокотниці в форму для запікання з бортами, наливши в неї 1 см води. Запікайте 10-12 хвилин при 180 °С.
Омлет
Омлет - збиті, злегка обсмажені яйця. В основу омлетів додають молоко, кефір, сироватку, алкоголь. Іноді для згущення додають борошно. Варіацій сотні. Ми розглянемо один з класичний і найлегших.
Вам знадобиться:
- Яйця - 2-3 шт.
- Молоко - близько 60 мл
- Вершкове масло - 10 г
- Сіль і мелений чорний перець - за смаком
Приготування:
На одне яйце додайте молоко 1/2 об’єму шкаралупи. Приправте сіллю і перцем. Яйця злегка збийте. У сковороді розтопіть вершкове масло і влийте яйця. Іноді злегка помішуйте, готуючи на середньому вогні. Коли білок майже застигне, згорніть яйця навпіл, як книгу. Попередньо можна додати трохи начинки - сиру, зелені, овочів, грибів. Подавайте омлет гарячим.
Шакшука
Близькосхідна страва, яку готують в Ізраїлі та країнах Магрибу. База у всіх одна - яйця, приготовлені в соусі з томатів, перцю і цибулі. Відрізняється шакшука лише додатково доданими прянощами (використовують кмин, шафран, кінзу і насіння коріандру, лавровий лист).
Вам знадобиться:
- Яйця - 3 шт.
- Стиглі томати - 2-3 шт.
- Солодкий червоний або жовтий перець - 1 шт.
- Сіль і мелений чорний перець - за смаком
- Цукор - 1/2 ч.л.
- Рослинна олія
- Цибуля - 1 шт.
- Сухий чилі - щіпка
- Кмин
Приготування:
Поріжте цибулю, томати, перець. Щіпку кумина обсмажте на сухій сковороді до потріскування і появи інтенсивного аромату. Влийте олію і відразу додайте овочі. Помішуючи, готуйте 2-3 хвилини. Зменште вогонь, влийте трохи води і тушкуйте 6-7 хвилин, поки вода не випарується майже повністю. Вбийте яйця, приправте сіллю та перцем і готуйте ще 10 хвилин на слабкому вогні під закритою кришкою.
Відварені яйця (в круту, в мішечок, некруто)
Простий, базовий і навіть примітивний рецепт, при цьому - один з найбільш смачних. Відварені яйця - чемпіон сніданків. Їх можна подавати з беконом і солоною рибою, в складі салатів, фарширувати. Також можна підсмажити кілька скибочок свіжого хліба і подати їх з соусом (песто, майонезом або будь-яким іншим за смаком). Що потрібно знати про відварювання яєць - час приготування кожного з видів, що має на увазі ступінь загусання жовтка. І ще невелику хитрість - щіпка солі в окропі запобігає утворенню тріщин в шкаралупі під час варіння.
Вам знадобиться:
- Курячі яйця
- Вода
- Сіль
Приготування:
Закип'ятіть воду з дрібкою солі. Акуратно ложкою опустіть яйця у воду. 3-4 хвилини готуються яйця всмятку, 5 хвилин - в мішечку, 7 хвилин в круту.
Фаршировані яйця
Вам знадобиться:
- Курячі яйця - 3-4 шт.
- Начинки - ікра, м'ясо та паштети, відварені овочі, гриби
Приготування:
Зварені круто яйця розріжте навпіл, білок залиште цілим, а жовток перетріть і змішайте з вершковим маслом і начинкою за смаком. Підійдуть печінковий паштет, червона ікра, смажені гриби, припущені кольорова капуста або броколі. Подавайте як холодну закуску.
ПоділитисяПопередня стаття
Натуральна кава: користь і шкода для здоров'я
Кава – один з найпопулярніших напоїв у світі. Завдяки високому вмісту антиоксидантів і корисних поживних речовин, вона ц...
Наступна стаття
10 термінів, які треба знати, щоб купити гарне ігристе вино
Погодьтеся, зараз модно розбиратися у винах, тому ми вважаємо корисною навичкою знання базової винної термінології. Почн...