+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Великдень 2020: традиції та секрети приготування смачних пасок

Великдень 2020: традиції та секрети приготування смачних пасок

17.04.2020

Великдень 2020: традиції та секрети приготування смачних пасок

Великдень в Україні є найсвітлішим та найбільш атмосферним святом у році. Щоби відчути це, не обов’язково бути глибоко релігійною людиною, адже кожен із нас святкує перемогу добра над злом, віри над силою, життя над смертю.
Підготовка до Великодня починається задовго до настання свята, адже йому передує Чотиридесятниця – 40 днів Великого посту, а також Седмиця – тиждень безпосередньо перед Днем Воскресіння Христова. Віряни дотримуються строгого посту, проводять час у каятті та молитві на знак єдності зі Спасителем. 

Меню на Великдень

Пасхальний стіл – обов’язковий атрибут на Свято. Традиційно меню на Великдень може складатися з 48 страв, які символізують дні Великого посту. Але для їхнього приготування вже можна використовувати будь-які продукти, зокрема і скоромні – м’ясо, яйця, молоко, масло тощо. До речі, всі необхідні продукти до святкового великоднього столу з доставкою додому Ви можете придбати просто зараз в інтернет-магазині МегаМаркет. 

Цікаві факти про Великдень

  • Святкові страви вживали зранку, коли родина поверталася з освяченим пасхальним кошиком із церкви.
  • За правильне вважається брати на освячення лише паску та яйця.
  • Розговлялися паскою, а потім уже куштували інші страви.
  • Цікаво, що на Великдень не передбачається приготування гарячих страв. Адже стіл мав стояти накритим від зорі й до зорі, щоб усі, хто завітав у гості, могли пригоститися святковими стравами.

Ніщо не створює такої святкової атмосфери в оселі, як запах живого дріжджового тіста, а потім запаморочливі аромати свіжоспечених пасок. Пропонуємо розібратися, як зробити справжнє диво. 

Рецепти та способи приготування великодньої паски

Паска – це символ Царства Небесного, святковий хліб вічного життя, уособленням якого для людей став Ісус Христос. Вона символізує повноту буття, адже випікається з додаванням багатьох інгредієнтів. Вони практично однакові у всіх рецептах, але кожна господиня вміє зробити так, щоби саме її паска була особливою. Адже секрети випікання пасок передавалися через сотні років із покоління в покоління.
Випіканням пасок займалися в Чистий четвер. Для їхнього приготування беруть якісні продукти – пшеничне борошно вищого ґатунку, дріжджі, цукор, коров’яче масло та молоко, сметану або вершки, свіжі курячі яйця, ванілін. До тіста додають родзинки, цукати, горіхи. 

Смачна паска – два способи її приготування:

1. Опарний: паски за таким рецептом готуються двома етапами – опара й тісто. Для приготування опари злегка підігрівають молоко, додають до нього всі дріжджі, більшу частину цукру. Борошна треба покласти стільки, щоби вийшло тісто, трохи рідше, ніж на оладки. Отриману суміш залишають у теплому місці, накривши ємність чистим рушником. Коли на поверхні з’являться пухирці з вуглекислим газом, а опара збільшиться приблизно у 2-2,5 рази, то до неї додають здобу – розтоплене вершкове масло, яйця, сметану, ванілін. Після замішування тіста йому дають час підійти.
2. Безопарний: тісто готують в один прийом, додаючи всі інгредієнти. Але спочатку варто розвести дріжджі в молоці з цукром, додати сіль, ванілін, невелику частину борошна. Потім у рідке тісто додають здобу. Потроху засипаючи муку, доводять його до потрібної консистенції, ставлять підходити.

За різними рецептами паски, тісто можуть замішувати на картопляному відварі (надає випічці еластичності), з додаванням самогону, лікеру, заварної основи та ін. Різні рецепти пасок із фотографіями можна знайти в Інтернеті, ми ж розглянемо основні принципи. Процес випікання пасок досить складний, потребує певного досвіду роботи з дріжджовим тістом. Але якщо відповідально підійти до справи, добре підготувавшись, то все обов’язково вдасться. Досвідчені господині радять:

  • дріжджове тісто для пасок боїться протягів, перепадів температур та обвітрювання, то ж його треба залишати для підходу в теплому місці, накривши рушником;
  • тісто може впасти від вібрації – посудину не можна штовхати, і процес випікання пасок має проходити в спокійній атмосфері;
  • всі продукти мають бути кімнатної температури;
  • борошно треба обов’язково просіяти декілька разів, щоби воно добре набралося кисню;
  • вимішувати тісто необхідно довго та вручну, щоби воно стало еластичним та не прилипало до рук;
  • тісту потрібно дати «виходитися», щоби потім верх паски не тріснув;
  • родзинки та цукати відповідно до рецепта паски додають наприкінці замішування, щоби не пошкодити сухофрукти.

Коли тісто для пасок готове, то його розкладають у форми. Це можуть бути спеціальні паперові вироби або звичайні металеві. Якщо потрібно, то їх змащують олією або вистилають пергаментним папером. Тістом їх заповнюють на 2/3 від усього об’єму. Форми залишають у теплому місці, щоби дати паскам знову піднятися. 

Як прикрасити паску?

Зробити це можна по-різному. В Україні традиційно паски до Великодня прикрашали тістом.

Це також можна зробити різними способами:

  • здобним тістом: розкладаючи тісто по формах, залиште частину. Прикраси зі здобою будуть такого ж золотистого кольору, як і сама паска;
  • прісним тістом: його замішують окремо з борошна, води, дріжджів, невеликої кількості цукру (не для смаку, а для живлення дріжджів), дрібки солі. Такі прикраси після випікання залишаться набагато світлішими від скоринки паски й будуть виглядати гарно завдяки контрасту. На смак нагадують церковну просфору.

Готові декоративні вироби викладають на змащені збитим яйцем паски майже перед самим випіканням, коли вони вже добре піднімуться. Декор не має бути занадто важким, інакше він може просто просісти в саму паску. Традиційно до Великодня виготовляють хрестики, літери «ХВ» (Христос Воскрес), квіти, колоски, віночки, шишки, крученики та ін. Якщо паска вдалася гарною, високою, не розтріскалася, не впала – на здоров’я всіх членів родини та на добробут у наступному році.

За бажанням паску також можна прикрасити збитими з цукровою пудрою білками, айсингом, виробами з мастики та іншим декором, який зараз у великій кількості продається перед Великоднем. Це дуже творче та захопливе заняття, яке обов’язково сподобається вам та вашим дітям. 

Сирна паска – рецепт на Великдень

Сирна паска – це особлива ритуальна страва, яка готується тільки на Великдень. Паска має форму усіченої піраміди, що символізує гроб Господній. Для її приготування використовують роз’ємну форму, всередині якої є відбитки хреста, літер «ХВ», списів, палиць, квітів, паростків пшениці. Усе це символізує страждання, смерть та воскресіння Ісуса Христа.

Рецепти сирних пасок до Великодня є різні. Традиційно великодня страва готується з домашнього сиру, цукру, жовтків, ваніліну, вершкового масла, родзинок. Зробити це можна так:

  • заварна сирна паска: жовтки беруться сирі, усі інгредієнти змішуються та проварюються на водяній бані, викладають під прес;
  • сира сирна паска: беруть жовтки від варених яєць, усе протирають крізь сито, змішують;
  • запечена сирна паска: запікають у духовці.

Ще сирну паску до Великодня готують таким способом: у кипляче молоко додають сметану, цукор, ванілін, усе обережно розмішують. Коли маса трохи охолоне, відкидають її на марлю, дають стекти, кладуть під гніт. Виходить дуже ніжна маса на зразок вершкового суфле.

Акційні товари
Каталог