+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Психологія харчування: до якого типу їдців ви належите

Психологія харчування: до якого типу їдців ви належите

05.11.2021

Психологія харчування: до якого типу їдців ви належите

Ви їсте, тому що хочете, або вам так здається? 

Побалувати себе чимось смачненьким - думка, що спливає однією з перших в списку задоволень, здатних порадувати або втішити. А знаєте чому? Тому що людині властиво асоціювати їжу з емоціями.

Цикли голоду узгоджено регулюються кишківником і мозком. «Гормон голоду» ґрелін виділяється, коли шлунок порожній і в мозок надходить відповідний сигнал. В міру поглинання їжі вивільняються інші гормони, і в мозок відправляється повідомлення, що голод втамований - приблизно через 20 хвилин після початку трапези. Якщо ви їсте занадто швидко або на «автопілоті», несила відірвати очей від улюбленого серіалу, сигнал приходить із запізненням. Не приділяючи їжі достатньо уваги, ви ризикуєте постійно і без потреби переїдати, що загрожує не тільки зайвою вагою, але і загальним перевантаженням травної системи.

Генетика впливає на швидкість і якість метаболізму, харчові переваги, обсяг споживаних продуктів і жирових відкладень, але в цілому ставлення до їжі складається в залежності від виховання, звичок і соціального середовища. Під впливом способу життя і суспільних установок природні цикли приймання їжі поступаються психологічним принципам, що формує наш емоційний зв'язок з їжею.

За словами експертів, з психологічної точки зору всі люди діляться на чотири типи їдців.

Тип # 1: внутрішній

Представники цього типу їдять, підкоряючись значущим емоціям: коли щасливі, хочуть щось відсвяткувати, відчувають стрес або сумують. При цьому «внутрішнім» їдцям байдуже, голодний організм або ситий - підкоряючись почуттям, вони нехтують природними харчовими потребами. 

Тип # 2: зовнішній

Для такої людини їжа - форма співзалежності. Такі їдці чуйно реагують на сигнали ззовні: побачивши білборд з рекламою гамбургера, вони напевно заїдуть в найближчий фастфуд, а коли колега по обіді повернеться в офіс з морозивом, відправляться в те ж кафе, щоб купити собі порцію. 

Тип # 3: стриманий

Цей тип зациклений на тому, що саме їсть і в якому обсязі. Обмежуючи себе в їжі, він / вона ретельно контролює раціон з продуктів, запропонованих дієтою, щоб скинути вагу, і ретельно рахує калорії. Критеріями тут виступають не потреби організму або збалансоване меню, а конкретні цілі й досягнення. 

Тип # 4: інтуїтивний

Це люди, які отримують задоволення від їжі й харчуються згідно з потребами організму: їдять, коли голодні, і не їдять, коли не голодні. Інтуїтивний тип не схильний до впливу людей, подій, емоцій, а втамовує голод за запитом свого тіла. 

Вченим і медикам очевидно, що здоровій дорослій людині варто дотримуватися інтуїтивного формату харчування. Для загального фізичного і психологічного благополуччя важливо підтримувати синхронність з природними циклами організму, харчуючись відповідно до відчуттів голоду / ситості, а не емоційними сплесками й обмеженнями. 

Закладені в дитинстві звички формують ставлення до їжі в дорослому віці, не треба змушувати дітей дочиста з'їдати все з тарілки, погрожуючи за непослух покаранням або, навпаки, заохочуючи за виконану вимогу. Коли ми використовуємо їжу в емоційно-виховних маніпуляціях, обіцяючи, приміром, замовити піцу, якщо дитя прибере в кімнаті, ми ламаємо природні харчові ритми, що в майбутньому служить головною причиною переїдання. 

Якщо ви відчуваєте прямий зв’язок між емоціями та їжею, ми радимо почати з малого - постарайтеся придумати альтернативу, щоб впоратися зі стресом або відсвяткувати подію чимось іншим, крім їжі: рушайте на шопінг або прогулянку, подивіться кіно або зателефонуйте другу чи подрузі.

Акційні товари
Каталог