+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
It's a matcha: все, що ви хотіли знати про японський зелений чай матча

It's a matcha: все, що ви хотіли знати про японський зелений чай матча

19.03.2021

It's a matcha: все, що ви хотіли знати про японський зелений чай матча

Ми дізналися, як вибирати зелений порошок і з чим його змішувати.

За останні кілька років чай ​​матча прописався практично у всіх кав'ярнях і ресторанах, зелений порошок став настільки популярний, що з'явилися монопроєкти, де матчу додають в усі страви. Така популяризація обумовлена ​​не тільки появою дійсно смачних напоїв, а й корисними властивостями чаю: в ньому маса антиоксидантів, до того ж матча надовго заряджає енергією (ефект від чаю м'якше, ніж від кофеїну, тому матча частіше обирають адепти здорового способу життя). 

Як правильно вибрати матча?

Перше, на що варто звернути увагу при покупці чаю матча в порошку, - це ціна. Занадто дешева вартість - знак того, що перед вами звичайний кулінарний сорт (при цьому за кулінарну матчу часом видають дешеві китайські порошки). Крім того, справжня матча відрізняється за кольором, запахом і смаком. Хороший матча-порошок пахне солодко, дуже свіжо, в ароматі немає нот сіна або водоростей. На смак (з водою) чай не повинен бути гірким і мати присмак піску, повинен бути смак з приємною терпкістю, солодкістю в посмаку, хороші сорти часто мають горіховий або ягідний посмак. При збиванні повинна утворюватися хороша щільна піна і колір повинен бути яскраво-зелений. Якщо ви п'єте матча-лате, то тут, звичайно, важливий колір: він повинен бути яскраво зелений, навіть незважаючи на присутність молока. У смаку не повинно бути гіркоти і терпкості, тільки приємний чайний смак, часто з горіховими нотами. 

Як приготувати чай матча?

В Японії п'ють матча з водою, збиваючи матчу і воду (температура води повинна бути не вище 85°C) вінчиком.

Інгредієнти:

  • Матча - 2 г
  • Вода (80°C) - 100 мл

Спосіб приготування:

Матчу просіяти через сито, потім влити воду і W-образними рухами збивати бамбуковим вінчиком хвилину. Якщо немає вінчика, можна скористатися електричним капучинатором, але збивати у високій склянці, щоб не забруднитися. Якщо смак занадто яскравий, то можна долити води до 200 мл, щоб зробити щось подібне до версії «американо». 

Рецепт матча-лате

Інгредієнти:

  • Матча - 2 г
  • Вода - 20 мл
  • Кокосове молоко - 200 мл

Спосіб приготування:

Матчу і воду перемішати до однорідності вінчиком. Молоко підігріти до 80°C і збивати капучинатором до утворення піни, влити мікс води і матчі. Якщо хочеться айс-версію, то спочатку додати в склянку лід, а потім влити молоко і зверху тонким струменем додати воду з матчі. 

Яке молоко найкраще підійде для матча-лате?

Дуже добре для матча-лате підходить рослинне молоко, особливо кокосове. Коров'яче молоко абсолютно не підходить для цього напою, воно занадто заглушає смак чаю. 

Літній рецепт. Полуничний айс-матча-лате

Інгредієнти:

  • Матча - 2 г
  • Вода - 20 мл
  • Полуничний джем - 35 г
  • Лід
  • Бананове або кокосове молоко - 210 мл

Спосіб приготування:

Приготувати матча заготовку, змішавши матчу і воду, збити вінчиком. У склянку додати джем, засипати лід, потім залити молоко і акуратно зверху додати мікс з матчі.

Акційні товари
Каталог