+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин

Імбир

25.10.2019

Імбир

Імбир з давніх-давен люди використовували як корисну добавку до м’ясних страв, десертів, супів і напоїв. 

За тисячоліття застосування імбиру майже не змінилося. Багато кухонь світу застосовують імбир в приготування кондитерських виробів, солодких страв, алкогольних і особливо безалкогольних напоїв, варення, печиво, кекси, бісквіти, та ще безліч інших страв. 

Імбир виключно городня рослина і в дикому вигляді майже не зустрічається. До умов вирощування імбир невибагливий, допускає вирощування у домашніх умовах (у горщиках та ящиках).

Корінь імбиру має вид круглястих, розташованих переважно в одній площині, пальчасторозділених шматочків. Віддалено нагадує різні фігурки. 

Залежно від способу попередньої підготовки розрізняють два види імбиру:

  • білий імбир — це заздалегідь вимитий імбир, очищений від поверхневого щільнішого шару;
  • чорний імбир — що не піддався попередній обробці.

Обидва види висушують на сонці. Чорний імбир в результаті володітиме сильнішим запахом і пекучішим смаком. На зламі імбир ясно-жовтого кольору незалежно від вигляду. М'якоть молодого коріння майже біла; чим старіший корінь — тим жовтіший він на зламі. 

В магазинах імбир зустрічається у свіжому, висушеному, маринованому і зацукрованому вигляді. Також у продажу можна зустріти імбирну олію. 

Склад імбиру

Щоб краще розуміти властивості імбиру, варто звернути увагу на хімічний склад рослини:

  • Мінеральні речовини - фосфор, магній, залізо, натрій, калій, селен, алюміній, цинк, кальцій, хром;
  • Вітаміни групи В, а також С і А.
  • Амінокислоти - допомагають зміцнювати судинні стінки, формувати нові клітини в волокнах м'язів.
  • Ефірна олія - вміст якої доходить до 3%, надає імбиру такого чарівного аромату.
  • Жирні кислоти - каприлова, лінолева й олеїнова.
  • Харчові волокна.
  • Гінгерол - відповідає за прискорення обміну речовин, що призводить до зниження надмірної ваги.
  • Алкалоїд капсаїцин - має протизапальну та знеболювальну дію на організм.
  • Куркумін - антибіотик, а також імуномодулятор природного походження. Додатково він надає тонізуючу і болезаспокійливу дію. 

Якості імбиру

 Крім смакових відчуттів, імбир приносить значну користь людському організму. В цілому, виділяються такі властивості рослини, які мають позитивний вплив на людський організм:

  • Поліпшує травлення, нейтралізує харчові токсини, усуває ознаки метеоризму, діареї, нудоти.
  • Усуває токсикоз у першому триместрі вагітності.
  • Допомагає боротися з таким явищем, як "морська хвороба". Імбирний чай, випитий безпосередньо перед поїздкою, або з’їдені кілька шматочків свіжого кореня, допомагають уникнути багатьох неприємних симптомів - нудота, блювота, запаморочення, слабкість.
  • Має відхаркувальну, протизапальну та знеболювальну дії. Покращує імунітет, стримує поширення бактерій.
  • Допомагає при шкірних хворобах, бронхіальній астмі.
  • Поліпшує стан ясен, зубів (за умови регулярного жування свіжого імбиру).
  • Позитивно впливає на стан серцево-судинної системи: нормалізує серцевий ритм, артеріальний тиск, покращує кровообіг. Також речовини, що містяться в імбирі, зміцнюють м'язи серця.
  • Сприяє підвищенню тонусу організму, зниженню холестерину, допомагає зберігати тепловий баланс організму.
  • Вітамін С, ефірні олії та лізин, якими багатий імбир, позитивно впливають на статевий потяг.
  • Сприяє стабілізації гормонального фону у жінок старших 50 років, внаслідок чого зменшуються "припливи", коливання в настрої.
  • Ефірна олія заспокоює при агресії та усуває психоемоційні проблеми.
  • Стимулює роботу щитоподібної залози.
  • Має антигельмінтний ефект.
  • Нормалізує метаболізм. 

Протипоказання імбиру

Корінь імбиру - справжнє джерело сполук, корисних для організму. Однак імбир має й протипоказання через високий вміст ефірних олій, гіркот, кислот, інших активних сполук. Відмовитися від його вживання рекомендується при наявності таких проблем зі здоров'ям:

  • Хронічні захворювання органів травної системи в стадії загострення.
  • Алергічні реакції на цвітіння трав, рослин.
  • Запальні процеси на шкірних покривах.
  • Внутрішні та зовнішні кровотечі.
  • Висока температура. 

Рецепт чаю з додаванням імбиру

У заварювальний чайник насипте будь-який звичний для вас крупнолистовий чай. Туди ж додайте натертий на середній терці один невеличкий шматочок коріння імбиру. Також не завадять кілька часточок лимона і, за смаком, можете додати 3 штучки гвоздики. Цей склад залийте окропом і настоюйте близько 20 хвилин, після чого напій можна вживати.

На ніч можете випити стільки напою, скільки вмістить ваш організм. На ранок ви точно будете почувати себе добре.

Будьте здорові!

Акційні товари
Каталог