+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
Денна норма цукру: 6 помилок, які ви робите, відмовляючись від цукру

Денна норма цукру: 6 помилок, які ви робите, відмовляючись від цукру

12.03.2021

Денна норма цукру: 6 помилок, які ви робите, відмовляючись від цукру

Розповімо, які норми споживання цукру і як дотримуватися денну норму. Про те коли цукор не на шкоду і скільки цукру міститься в різних продуктах.

Люблю і ненавиджу, кидаю і повертаюся... Наші відносини з цукром можна порівняти, мабуть, тільки з сюжетом мильної опери. Так уже склалося, що саме солодкий смак, був для нас в дитинстві найпершим, це тільки потім ми розсмакували смажене, солоне і навіть кисле, але цукор... зізнайтеся, він наймиліше. Тому й ваблять всі ці шоколадки, тістечка, цукерки. Так складно з ними розлучатися. Та й не потрібно кидати «друга дитинства». Чому - розповімо в статті. 

Денна норма цукру. Що це таке?

Звичайно, наші клітини зовсім не потребують саме цукру, булочок і шоколаду, та й справа зовсім не в них, а в тому що міститься всередині глюкози. Ця речовина, як «дрова» розпалює в нас бажання жити, рухатися, в загальному відповідає за енергію. Чому ж тоді не обов'язково їсти солодке? Та тому, що наш геніальний організм вміє отримувати глюкозу практично з будь-якої їжі, і коли ми говоримо, що їмо «мало солодкого», ми дуже помиляємося. Денна норма глюкози - це не кількість з'їдених нами шоколадок, а скільки в цілому організм отримав речовини за добу. 

Яка ж денна норма цукру?

Всесвітня організація охорони здоров'я радить вживати не більше 25-50 грамів цукру в день (приблизно 4-10 чайних ложок цукру) і становити менше ніж 10% від загальної калорійності споживаних в день продуктів.

Американська асоціація з вивчення хвороб серця рекомендує не перевищувати норму 9 чайних ложок цукру в день для чоловіків і 6 чайних ложок для жінок.

Національна служба охорони здоров'я Англії ставить планку в 30 грамів цукру в день, не більше.

Всі рекомендації уточнюють той факт, що організм отримує цукор навіть і не з солодких продуктів, стандарти включають і цей «цукор».

В Англії підійшли до питання більш детально - тільки чверть норми людина повинна отримувати безпосередньо з солодких продуктів. Якщо вважаєте, що цього мало, подивіться, скільки речовини міститься в здорових або зовсім не цукрових продуктах:

  • Стандартна заморожена піца - 22 грами цукру.
  • Каша швидкого приготування - 17 грамів цукру (на 100 грамів продукту).
  • Кетчуп - 15 грамів цукру.
  • Пляшка питного фруктового йогурту - до 40 грамів.
  • Скибочка хліба - 2,8 грами цукру.
  • Яблуко - 10 грамів цукру.

Загалом, цукор скрізь, десь це добавки, а десь природні цукри, як, наприклад, в молоці. У будь-якому випадку є денна норма, яку в принципі не потрібно уникати, адже, як кажуть, в помірних кількостях розкриваються корисні властивості продукту і його переваги. 

Чим корисний цукор і до чого веде повна відмова від нього?

  1. Цукор може швидко привести вас до тями, коли ви запрацювались, забули про їжу або перехвилювались. Темрява в очах, шум у вухах, запаморочення... а далі непритомність. Здається, таке з вами ніколи не трапиться, але все-таки буває практично з кожним. Так ось, якщо з'явилися такі симптоми, на допомогу прийде шматочок шоколадки або солодкий напій, а краще солодкий чай. Здатність цукру швидко проникати в кров тут йде тільки на користь.
  2. Якщо ви гіпотонік (тобто у вас низький тиск), то чай з цукром з ранку може стати вашим кращим другом. Вчені давно б'ють на сполох, що гіпертонікам всі солодкі напої заборонені, а ось людям, що страждають від низького тиску, невелика доза цукру не зашкодить.
  3. Цукор позитивно впливає на кровообіг в головному і спинному мозку. У людей, які довго практикували повну відмову від солодкої речовини, спостерігалися проблеми з пам'яттю.
  4. Люди, схильні до стресів і депресій теж повинні задуматися про внесення у свій раціон невеликої кількості солодкого, бо це найлегший спосіб впливати на настрій. При його вживанні виділяється гормон радості, а що ще потрібно людині, в житті якої «стакан завжди наполовину порожній»? Тут, звичайно, головне не підсісти.
  5. Печінка і селезінка взагалі люблять цукор. Пацієнтам із захворюваннями цих органів і зовсім прописують вживати солодке.
  6. За статистикою артрити виникають у людей, які дотримуються «безцукрової» дієти.

До речі, цукор у свій час вважався ліками і навіть продавався в аптеках. Ось це поворот, чи не так?

Акційні товари
Каталог