+38 (044) 391-00-05
Зателефонувати
Виберіть магазин
6 спецій, які варто вирощувати прямо у квартирі

6 спецій, які варто вирощувати прямо у квартирі

26.11.2021

6 спецій, які варто вирощувати прямо у квартирі

Новий фуд-тренд: грядка на вікні

Зовсім необов'язково бути досвідченою в садівництві феєю, щоб вирощувати на підвіконні ароматні трави. За більшістю з них легко доглядати (просто не забувати поливати), а деякі, такі як м'ята, настільки живучі, що їм байдуже випробування хазяйським нехлюйством. Навіщо вам трави? Ну, по-перше, це красиво. По-друге, свіжовирощені спеції взимку не аби як здивують та нададуть вишукані ноти будь-якій страві й дуже добре пахнуть, справляючись із завданням освіжувача повітря. Крім того, мікрогороди сьогодні в тренді.

Почніть занурення в модне городництво з невибагливих рослин, які прекрасно себе почувають в невеликих горщиках і не вимагають зайвої турботи, за винятком справної подачі води. 

1. Базилік

Можна освоїти проект «з нуля», купивши пакет насіння, або придбати розсаду. На додачу доведеться розщедритися на горщик або ящик для рослин і пакет родючого ґрунту, куди розсаду слід пересадити, а потім виставити на підвіконня, бажано на південній або західній стороні, оскільки базилік воліє рости під впливом тепла і прямих сонячних променів. Не розраховуйте на довгу взаємність - ця травичка зберігає їстівну молодість лише кілька тижнів, перш ніж стебла починають грубіти, перетворюючи ніжну пряність в подобу деревця. В такому разі дбайлива господиня відправляє рослину на смітник, перемикаючи увагу на нове насіння або розсаду. Як використовувати? Просто відривати листочки і додавати до салату капрезе з моцарелою і помідорами або приготувати домашній песто.

2. М’ята

Ця рослина асоціюється зі свіжістю, що завжди приємно, особливо на кухні або у ванній. М'ята швидко зростає і кущиться - тримайте процес під контролем: регулярно відщипуйте верхівку, коли ваш ароматно-освіжаючий вихованець досягне у висоту 20-25 см, направляючи його енергію в густоту і привабливість, а вже яскравості м'яті не позичати. Вона любить вологий ґрунт і помірне освітлення (півтінь теж підійде), її легко вирощувати і важко винищити. Для кулінарних експериментів згодяться і стебла, і листя - додавайте їх в чай, розминайте в мохіто, подавайте до баранини, кришіть в десерти і салати.

3. Орегано

Кузина м'яти, пікантна материнка, вона ж орегано, додасть середземноморську ноту в томатний соус до піци, рагу, маринади, страви з курки і багато чого ще. Інструкції по вирощуванню схожі на попередні: не дозволяйте ґрунту висохнути і переконайтеся, що рослина забезпечена світлом. Майте на увазі, що свіже листя орегано ніжніше, ніж сухе, - краще додавати його в кінці готування, щоб зберегти аромат.

4. Петрушка

Вибирайте сорт, який більше подобається, - кучерява петрушка або італійська з плоским листом. Обидва види вирощуються в глибоких горщиках зі збагаченим ґрунтом і краще себе почувають там, де світліше і частіше заглядають сонячні промені. Якщо зважилися на складний шлях, почавши з насіння, спочатку замочіть їх у теплій воді, щоб проклюнулися паростки. Плоска петрушка краще працює як спеція, а кучерява відмінно справляється з головною роллю в салатах, але вони взаємозамінні. Пробуйте страву на смак, поступово додаючи пряність, щоб досягти аромату потрібної інтенсивності. Петрушка доповнить безліч рецептів, але, якщо ви дійсно хочете похвалитися тим, що у вас виросло, приготуйте салат табуле, де ця пряність грає роль ключового інгредієнта.

5. Цибуля-різанець

Польова цибуля, сібулет, різанець або шніт-цибуля, як і петрушка, з успіхом виконує соло в салатах, гарнірах, надає м'яку пікантність омлетам, супам, сендвічам. Перед посівом насіння треба замочити у воді приблизно на добу, а контейнер з перспективним урожаєм розмістити біля вікна з південної сторони. Не забувайте про регулярний полив і подбайте про дренажну систему під ґрунтом. Для кухонних потреб зрізайте стрілки ножицями, не забуваючи залишити принаймні 5 см, щоб цибуля змогла відновити зростання. До речі, сібулет вміє цвісти, нагадуючи в цей чарівний період маленьку хризантему або велику конюшину на довгому стеблі.

6. Кінза

Коріандр (або кінза) в процесі росту набуває довгі, волокнисті коріння, тому рекомендується до висадки горщик або контейнер глибиною не менше 25-30 см з дренажною системою, щоб контролювати кількість води, що поступає. Цій прянощі потрібні вологий ґрунт і сонечко вранці, а вдень, коли вона набирає потужність, бажане непряме світло. Щоб кінза повністю розкрила смак і аромат, почекайте, поки рослина витягнеться хоча б до 15 см - крім інших достоїнств, листя не будуть гірчити. Що стосується готування, знаючи специфіку і силу цієї прянощі, використовуйте її економно, щоб не загасити смак страви.

Поради з вирощування трав у квартирі

  • Ваш мінігород потребує самого сонячного місця у квартирі (наприклад, біля вікна, що виходить на південну сторону), оскільки більшість трав люблять ніжитися під теплими променями. Якщо доступ природного світла обмежений, інвестуйте в спеціальні світлодіодні лампи для зростання рослин.
  • Використовуйте горщики або ящики з дренажною системою. Якщо вам дуже подобаються красиві кашпо без дірок на дні, висадіть розсаду в дренажний контейнер меншого розміру, а потім помістіть в декоративний горщик.
  • Висаджуйте різні трави в окремі горщики, щоб легше доглядати, бо у кожної свої потреби в поливі та сонячному світлі.
  • Не перестарайтеся з добривами, це може вплинути на смакові якості трав - не в кращу сторону.
Акційні товари
Каталог