- м. Київ, вул. Антоновича, 50
- м. Київ, вул. Щербаківського, 58
- м. Бровари, вул. Київська, 316
- с. Ходосівка, вул. Обухівське шосе 1, 16
- с. Гатне, вул. Київська, 2В, корп.1
5 ознак того, що ви вживаєте занадто багато солі та 4 поради, як цього уникнути
02.03.2018
На жаль, але варто констатувати той факт, що корисної солі в природі не існує. Кошерна, рожева гімалайська, морська, фермерська, лавандова... Кожен запашний і привабливий підвид містить 40% натрію, і, якщо не знати міру, це так само погано і шкідливо, як і фаст-фуд. Але не варто сіль і таврувати. Вона відіграє колосальну роль для організму: наше тіло не може самостійно виробляти іони натрію, необхідні для функціонування клітин і всіх розумових процесів, тому зовсім без неї деякі органи (в тому числі серце!) просто відмовлять вже через два тижні. Більш того, будучи єдиним організмом, здатним потіти, разом з рідиною ми втрачаємо і цінний натрій, а значить в періоди активних фізичних навантажень і в спеку потреба в солі може зростати. Інша розмова, що споживання цього продукту за останні років тридцять стрімко підскочила - з 4 г до 15 г на добу! При сучасній нормі МОЗ - 5 г (Одна чайна ложка).
Крім тієї солі, яку ви самі додаєте в їжу, натрій прокрадається в раціон обхідними шляхами. Точніше так: будь-яка готова або оброблена їжа, містить досить високий рівень солі. Навіть та, яка, здавалося б, була попередньо лише моментально заморожена. Тому наступного разу, вирушаючи в супермаркет за продуктами, звертайте увагу на етикетки. Все, що містить 5% солі або менше, вважається джерелом низького натрію, тоді як 20% або більше - високим.
Як же зрозуміти, що з сіллю в організмі явний перебір?
1. Вам постійно хочеться пити
Найбільш очевидний «симптом», який кожен з нас хоч раз відчував на собі після парочки солоних огірків або оселедця. За допомогою гострого відчуття спраги, тіло посилає в мозок чіткий сигнал: ви п'єте недостатньо рідини, щоб компенсувати натрій, що накопичився.
2. У вас з'явилася набряклість
Коли в крові міститься забагато натрію, то вода затримується / застоюється в клітинах, викликаючи набряклість і здуття, особливо в області живота. Серед інших явних ознак - опухлі пальці. Дисбаланс рідини явно порушений!
3. У вас болить голова
Згадайте ситуацію, при якій, без вагомих на те причин (метеорологічний тиск, похмілля), у вас сильно боліла, «нила» голова? І знову винуватець очевидний. Збільшення солі в раціоні може привести до розширення кровоносних судин в головному мозку, що супроводжується досить болючими відчуттями.
4. Ваша вага зупинилась
Ви вже викреслили з раціону всі шкідливі капризи та з останніх сил ходите в спортзал, проте цифра на вагах, яка спочатку зменшувалася, раптом зупинилася і більше не думає рухатися з місця. Отже, фінального результату так і не досягнуто. Всьому виною «сольові відкладення» в «набряклих» клітинах. Тому замість підрахунку калорій візьміть на контроль вміст солі в продуктах.
5. Смак звичної їжі змінився
Крім ризиків, пов'язаних зі здоров'ям, надмірне споживання солі може неабияк перебудувати роботу ваших смакових рецепторів - знайома їжа буде ставати все смачніше і смачніше. Виникає справжня залежність: чим більше солі ви з'їдаєте, тим більше її потрібно, щоб отримати незрівнянне задоволення. Люди навіть не віддають собі звіту в тому, що мчать під укіс. Тим не менше, немає нічого неможливого! Пропонуємо вам дізнатись про найпопулярніші та доступні стратегії поступової відмови від шкідливої харчової звички.
Як уникнути накопичення надлишкової солі в організмі?
1. Обмежте споживання «солоної шістки»
Американська асоціація захворювань серця назвала «секретну» солону шістку продуктів, в яких підвищений вміст натрію не очевидний: хліб; заморожені м'ясні напівфабрикати; бутерброди та бургери (особливо з фаст-фуду); піца; суп з консервів і смажена курка.
2. Відкрийте в собі кухаря
Бізнес-ланч в ресторані або вечеря «з собою» - найшвидший спосіб стрімко підняти рівень натрію в організмі, адже в ресторанному меню вміст солі й зовсім не вказується. Тому якомога частіше намагайтеся готувати різноманітні страви вдома і брати їх з собою на роботу, тільки так ви зможете контролювати процес і власну рецептурну дозування.
3. Шукайте нові уподобання
Коли ви готуєте, експериментуйте зі смаками. Адже потрібного гурманського ефекту, часом, можна досягти й зовсім без солі, змішавши кілька спецій і трав з лимонним соком або оцтом. Наприклад, перевірений трьома сторіччями «імператорський» коктейль прянощів «Шічімі Тогараші» (або японська сімка), що складається з кайенського і сичуанського перцю, цедри апельсина, чорного і білого кунжуту, насіння конопель і морських водоростей норі. Часто цю суміш додають у салати або готують з нею рибу.
4. Промивайте овочі
Якщо в звичайному житті ви не можете уникнути консервованих продуктів, шукайте на етикетці позначку «з низьким вмістом натрію» або «без солі». Промивайте під проточною водою консервовану квасолю і будь-які бобові з баночки, це так само допоможе позбутися від надлишків солі.
ПоділитисяПопередня стаття
Користь та протипоказання насіння льону
Насіння льону, багате найрізноманітнішими вітамінами та мінералами, вкрай корисними для організму. Його часто використов...
Наступна стаття
Головні ознаки непереносимості глютену - головного алергену XXI століття
Ми часто чуємо популярний нині вердикт «непереносимість глютену», однак мало хто насправді розуміє, що це означає на пра...
- +38 (044) 200-42-69
Щоденно з 8:00 до 23:00